Arayes (gevulde pita)
Arayes, misschien wat minder bekend maar dit is een met gehakt gevulde pita die erg populair is in de (streetfood) keuken van het Midden-Oosten. Het concept is simpel: vul een half pita brood met gehakt, grill en bak af, dipsaus erbij en smullen maar!
Equipment
- Je favoriete bbq met setup direct/indirect grillen.
- Je favoriete houtskool.
Ingrediënten
- 4 Pita’s wij gebruikten de grotere “maaltijd”variant
- 400 gram Rundergehakt
- 2-3 stengels lente-ui fijngehakt
- ½ bosje peterselie
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 rode peper met/zonder zaadlijst fijngehakt
- 1 el Burnout 02
- Dipsaus
- 500 gram Griekse yoghurt
- 2 tenen knoflook geperst
- ½ bosje peterselie fijngehakt
- 1 el Searub 05
- Garnering
- 2 Citroenen in partjes
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom en zet koud weg.
- Steek de bbq aan en breng naar een temperatuur van 180-200 graden met de setup: directe en indirecte hitte.
- Meng in een kom het gehakt met de ingrediënten en kneed goed door.
- Snijd eerst de pita broden doormidden en vervolgens voorzichtig van iedere helft de binnenkant open.
- Leg de pita’s nu kort op het rooster (besprenkel eventueel nog even met wat water) van het indirecte gedeelte en warm de pita’s even kort op. . Dit zorgt ervoor dat de pita’s tijdens het vullen minder snel open gaan scheuren.
- Wanneer de pita’s maar enigszins warm aanvoelen, neem je ze van de bbq en vul je iedere (halve) pita met een handje gehakt. Druk voorzichtig aan net zo lang tot deze mooi gevuld is. Doe dit met alle pita’s.
- Grill nu de pita’s op de directe zijden van de bbq, eerst op de gehakt kant voor zo’n 4 minuten.
- Leg dan de pita’s op hun zijkant op het indirecte gedeelte van de bbq en bak ze nog even mooi goudbruin af.
- Serveer met de dipsaus en wat partjes citroen. Enjoy!
- Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!
Notities
Bereidingstijd:
Lastig in te schatten, de een is sneller dan de ander….Trek hier gewoon lekker een uurtje of 2 voor uit (dit is incl. baktijd) doe het vooral lekker op je gemak! Variatietip:
Varieer eens met een andere rub, de Goosebumps 03 doet het ook perfect in dit gerecht. Je kunt ook het rundergehakt vervangen voor bijv. lam of kippengehakt. Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Lastig in te schatten, de een is sneller dan de ander….Trek hier gewoon lekker een uurtje of 2 voor uit (dit is incl. baktijd) doe het vooral lekker op je gemak! Variatietip:
Varieer eens met een andere rub, de Goosebumps 03 doet het ook perfect in dit gerecht. Je kunt ook het rundergehakt vervangen voor bijv. lam of kippengehakt. Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.