Harlem Butterfly Chicken

Butterfly Chicken ook wel Roadkill chicken genoemd omdat de kip plat is. Een perfecte manier om een super mals en sappige kip op tafel te zetten, je wil niet anders meer!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties 4

Equipment

  • Je favoriete bbq met de setup indirect grillen.
  • Je favoriete houtskool.
  • Appel rookhout (snippers/chunks)
  • Kernthermometer
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 1 Hele kip
  • 1 liter water
  • 100 gram zeezout
  • 1 el Harlem Rub voor de Pekel
  • 1 Scheutje olie
  • 2 el Harlem Rub voor de Kip

Instructies
 

  • Aan de slag!
  • Neem de Kip uit de Pekel en laat deze goed uitlekken en dep vervolgens goed droog.
  • De kip vlinderen kan met een gevogelte/keuken schaar. Leg de kip hiervoor op zijn borst en knip vervolgens met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat. Snijd daarna alle losse stukjes vel weg.
  • Nu zijn er twee keuzes. Je kunt er voor kiezen de kip iets open te vouwen, op de rug te draaien en met enige kracht de kip verder platdrukken. Hiermee breek je het borstbeen. Wat ik echter altijd doe is het borstbeen wegsnijden. Dit doe je door de kip op de borst te laten liggen en deze iets open te vouwen. Aan de binnenzijde van de kip zie je nu een wit punt, driehoekig gevormd. Snijd dit door met een mes en druk vervolgens vanaf de borst kant het borstbeen omhoog. Als het borstbeen iets naar buiten steekt kun je er je vingers onder steken en het er zo gemakkelijk uitwippen. De kip is nu eenvoudig open te vouwen.
  • Breng nu een scheutje olie aan op de huidzijde van kip en verdeel hierover de Harlem Rub.
  • Steek de bbq aan met de setup indirecte hitte, wanneer er wat houtskool brand voeg dan het appel rookhout toe aan de het kolen. Plaats nu direct de gevlinderde kip op het grillrooster en laat de temperatuur langzaam stijgen naar 110-120 graden.
  • Wanneer de kip een kerntemperatuur 64 graden heeft mag deze er af.
  • Verhoog de temperatuur van de bbq nu naar 250 graden en plaats de kip terug op het grillrooster voor een krokant huidje en af te garen tot 75 graden kerntemperatuur.
  • Neem de Kip van de bbq en laat nog even 10 minuten rusten. Enjoy!
  • Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie,post het op onze socialmedia kanalen!

Notities

Voorbereidingen dag van tevoren:
Laat de hele kip een nacht pekelen, dit doe je m.b.v een “natte pekel”.
Verhouding zout tot water 1:10 dus 100 gram zout op 1 liter water. Voeg hieraan toe een volle eetlepel Harlem Rub. Op deze manier bereid je een super smaakvol en sappig kippetje.
Neem een kookpan waarin de Kip precies past en doe hierin het zeezout en de Harlem Rub.
Laat het zout eerst in het water oplossen, dit doe je door eerst 200 ml warm water bij het zout en Harlem Rub te doen en goed door te roeren.
Doe nu de rest (800 ml) van het koude water erbij en roer nog even door.
Doe nu de hele kip in de natte pekel en doe de deksel omgekeerd om de pan, de handgreep houd de kip hierdoor onder water.
Laat de kip voor ongeveer 11 uur pekelen.
Variatietip:
Varieer in Rub op de kip, De Goosebumps 03 doet het ook perfect in dit recept!
Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Trefwoord Harlem Rub