Tonka Hertenbout
Hert mag natuurlijk niet ontbreken in het bbq wildseizoen, we hebben gekozen voor de bout hiervan. Langzaam gegaard met Tonkarub 08. Tonen van koffie, rum, gerookt karwijzaad, kruidnagel en vleugje vanille doen dit hert eer aan.
Equipment
- Je favoriete bbq met setup direct/indirect grillen.
- Je favoriete houtskool.
- Rookhout: LSS Hickory Chunk/chips
- Kernthermometer
- Opbindtouw
- Groente rooster/skillet/ovenschaal
- Kookpan
- Steelpan
Ingrediënten
- 1 Hertenbout die van ons was 1,2 kg
- 2 el Tonkarub 08
- 750 gram Spruitjes
- 500 gram Kruimige aardappels
- Scheutje melk kamertemperatuur
- 50 gram roomboter
- 250 ml Rode wijn saus
Instructies
- Breng de Tonkarub 08 aan op de gehele hertenbout, onze hertenbout bestond uit twee delen en hebben hem daarom opgebonden met opbindtouw.
- Steek de bbq aan met de setup indirecte hitte 120 graden.
- Was en maak de spruitjes schoon, doe ze in de groente rooster/skillet/ovenschaal.
- Leg het rookhout op de hete kolen en plaatst de spruiten en Tonka Hertenbout op het grillrooster. Past dit samen niet, doe het dan in twee sessies. Eerst de spruiten dan de Hertenbout.
- Kook de kruimige aardappelen gaar en pureer/stamp met de melk en roomboter.
- Na een half uurtje neem je de spruitjes van het grillrooster, blancheer in een kookpan met een dun laagje water. Laat goed uitlekken.
- Voeg nu de spruitjes toe aan de aardappelpuree en stamp nog even kort door.
- Wanneer de Tonka Hertenbout een kerntemperatuur van 55 -57graden mag deze van de bbq af.
- Verwarm de rode wijn saus.
- Verwijder het opbindtouw en snijd in plakken van ongeveer een centimeter, serveer de getrancheerde Tonka hertenbout op de spruitjesstamp en overgiet met wat rode saus. Enjoy!
- Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!
Notities
Lastig in te schatten, de een is sneller dan de ander….Trek hier gewoon lekker een uurtje of 3 voor uit (dit is incl. baktijd) doe het vooral lekker op je gemak!
Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.