Tonka Short Ribs

Voor deze ribben ben ik Tim Grilltimster (ambassadeur van The Rub Club) voor sterke en uitgesproken smaken gegaan. Gedurfd maar ontzettend smaakvol als ze samenkomen. Zo zit er in de Tonkarub 08 onder andere koffie, maar ook tonkabonen – die doen denken aan vanille. Persoonlijk vind ik tonkabonen zelfs lekkerder dan vanille. De ribben heb ik gerookt op whisky hout en elk uur ingesprayd met Coca-Cola Jack Daniels en runderbouillon. Kijk voor meer BBQ inspiratie op mijn website https://grilltimster.com/
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties 4

Equipment

  • Je favoriete bbq met setup indirect grillen.
  • Je favoriete houtskool.
  • Kernthermometer
  • Spray / plantenspuit
  • Scherp mes.
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • Short ribs +/- 1750 gram
  • 6 eetlepels #8 van The Rub Club – Tonkarub
  • 1 blikje Coca Cola mix met Jack Daniels 330 ml
  • 1 Runderbouillon tablet laag in zout
  • 4 eetlepels Bbquality barbecuesaus
  • Whisky rookhout

Instructies
 

  • Ontvlies de ribben aan de voor en achterkant. Voorzie ze van de Tonkarub 08 en wikkel ze in plasticfolie. Laat de rub minimaal 12 uur intrekken in de koelkast. Op de dag zelf maak je de mix voor de spray om het vlees mals en sappig te houden tijdens het lange garen. Ik heb een gemixt blikje Coca-Cola met Jack Daniels gekocht en dit bij een halve liter runderbouillon gegoten. Hiervoor kies ik voor een bouillon die laag in zout is – ik gebruik liever achteraf nog extra zout als het nodig is.
  • Aan de sag!
  • Steek je barbecue of smoker op en verhit ‘m tussen de 110-125 graden Celsius. Als de barbecue of smoker op temperatuur is dan plaats je 2 whisky rookblokken op de gloeiende kolen. Hierna leg je het vlees op indirecte hitte op de barbecue.
  • Plaats na een uur je vleesthermometer in het vlees en spray het elk uur in met de mix van Coca Cola met Jack Daniels en runderbouillon.
  • Bij een kerntemperatuur van 70 graden zitten de short ribs in “the zone” en dan blijven ze lang erin hangen voor ze weer stijgen naar je gewenste temperatuur van 95 graden. Bij 75 graden pak ik ze in slagerspapier – gebruik hier geen aluminiumfolie voor want dat ademt niet. Als ze de gewenste temperatuur hebben bereikt haal je ze eraf.
  • Je smeert ze nog in met de barbecuesaus en daarna leg je ze nog even ingepakt terug op de barbecue of smoker voor 15 minuten.
  • Laat het vlees nu 30-60 minuten rusten alvorens je het gaat aansnijden. De botten kan je zo los trekken en daarna kan je het vlees mooi aansnijden.
  • Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!

Notities

Bereidingstijd:
Lastig in te schatten, de een is sneller dan de ander….Trek hier gewoon lekker een uurtje of dagje voor uit (dit is incl. marineren en baktijd) doe het vooral lekker op je gemak!
Variatietip:
De Tonyrub 01 doet het ook erg goed in dit recept!
Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Trefwoord Tonkarub #08