Tony Asperge Cake
Het asperge seizoen is begonnen! Wij van de The Rub Club helpen je graag op weg met deze te gekke Tony Asperge Cake, een combinatie van Tonyrub en witte asperges! Dit natuurlijk lekker buiten klaargemaakt op de bbq!
Equipment
- Je favoriete bbq met setup indirect grillen.
- Je favoriete houtskool.
- Kernthermometer
- Cakeblik. (30x11cm)
- Steelpan
- Kwastje
- Kom
Ingrediënten
- 1 kg Asperges Geschild, ongekookt
- 500 gram Gerookt ontbijtspek plakken
- 200 gram Hamblokjes
- 250 gram Aardappelblokjes ongeveer net zo groot als de hamblokjes
- Scheutje olie om het cakeblik in te vetten.
Eimengsel:
- 3 eieren
- 100 ml kookroom
- ½ Bosje peterselie fijngehakt
- zout & peper een snufje van beide
Glaze:
- ½ tl nootmuskaat gemalen
- ½ el Tonyrub # 1
- BBQ saus honey flavour
- Scheutje appelsap
Rub:
- Tonyrub #1
Wij serveren de Paascake met:
- 4 Eieren Gekookt, gepeld en gehalveerd
- 450 Gram Krieltjes Gebakken
Instructies
- Aan de slag!
- Steek de bbq aan. Setup indirect op 150 – 160 graden.
- Blancheer de aardappelblokjes en zet apart.
- Vet het cakeblik licht in met olie. Bedek de bodem en de wanden van het cakeblik dakpansgewijs met het gerookte ontbijtspek. Zorg dat van het cakeblik aan de binnenzijde niets meer te zien is.(houd tenminste 5 plakjes over om de cake later mee af te dekken).
- We gaan nu de cake vullen in de volgende volgorde:
- Asperge > ½ tl Tonyrub > aardappel > asperge > ½ tl Tonyrub > ham blokjes en druk wat aan.
- Neem nu een kom en klop hierin de eieren los samen met de kookroom, peterselie en het peper en zout. Giet dit over de hamblokjes in de cake. Tik/schud voorzichtig met het cakeblik om het eimengsel te laten zakken indien nodig.
- Leg nu de achtergehouden plakjes gerookt ontbijtspek op de hamblokjes en vouw vervolgens de over de rand liggende spek naar binnen en druk voorzichtig wat aan.
- De Paascake mag nu voor ongeveer een uur op het grillrooster tot een kern van 65 graden is bereikt.
- Maak alvast de Glaze, doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpan en verwarm (laat niet koken).
- Wanneer de Paascake een kern van 65 graden heeft bereikt mag deze van de bqq. Verhoog de temperatuur van de bbq naar 180-190 graden.
- Giet de cake voorzichtig wat af, zodat er zoveel mogelijk overgebleven vocht uit is.
- Strijk nu met behulp van een kwastje de glaze op de bovenkant van de Paascake. Stort dan nu de cake op het bqq rooster (dit kan ook eerst op een pizzaschep of bakblik alvorens je deze op het rooster legt).
- Bestrijk nu de rest van de Paascake met de Glaze met behulp van het kwastje.
- Bak de Cake nu nog even (minuut of 10) totdat de Glaze mooi gekarameliseerd is.
- Serveer op een mooie schaal of plank, lekker met een gekookt eitje en gebakken krieltjes.
- Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!
Notities
Variatietip:
-Meng de aardappelblokjes met de hamblokjes en gebruik deze twee keer als “laag” in de cake. Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
-Meng de aardappelblokjes met de hamblokjes en gebruik deze twee keer als “laag” in de cake. Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.