Tony Birthday Cake

Verjaardagstaart Tony
Totale tijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 6 Personen

Equipment

  • Je favoriete bbq met indirect grillen setup.
  • Je favoriete houtskool.
  • Kernthermometer
  • Keukenmachine. (anders een scherp mes)
  • Bolzeef
  • Springvorm. (24 cm diameter)
  • Keukenpapier. (groot genoeg voor de bodem van springvorm)
  • Spuitzak.
  • Spuitmondje kartel. (13 mm diameter)
  • Steelpan
  • Kwast om glaze aan te brengen.
  • Leuke schaal/plateau om je taart te presenteren.
  • Verjaardagskaarsjes.

Ingrediënten
  

Poelier:

  • 1 kg Kippendijen

Groenteboer :

  • 4 Paprika’s Wij hebben voor een combinatie van geel, rood, groen en oranje gekozen voor een feestelijke mix
  • 2 Bakjes kastanjechampignons á 250gram
  • 3 Tenen knoflook
  • 3 Grote rode uien
  • 1 kg Iets kruimige aardappels Voor de puree

Kruidenier:

  • 500 gr Gerookte lange rechte spekrepen. evt. Katenspek
  • 200 ml Melk
  • Roomboter
  • Peper & zout
  • Scheut olie
  • Glaze
  • 200 ml Je favoriete bbq saus
  • 2 el honing

Rub:

  • 4 el Tonyrub #1

Instructies
 

  • Voorbereidingen dag van tevoren:
  • Dep de kippendijen droog met keukenpapier en snijd deze in stukken/blokjes.
  • Voeg 3 el Tonyrub #1 toe aan de kippendijen en mix dit goed, liefst met de handen even “inmasseren”.

Aan de slag!

  • Neem de kippendijen met Tonyrub #1 alvast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komen.
  • Steek de bbq alvast aan en bereidt voor op indirect op 110 graden.
  • Schil de rode uien en snijd deze in halve ringen, doe een scheutje olie en een klontje roomboter in de skillet/pan en bak deze totdat deze bruin worden en licht beginnen te karameliseren.
  • Maak ondertussen de kastanjechampignons schoon met wat keukenpapier (geen water) en hak deze samen met de knoflook fijn met behulp van een keukenmachine.
  • Haal de gebakken en gekarameliseerde rode ui uit de skillet/pan en houd deze apart.
  • Maak de skillet/pan schoon met wat keukenpapier, doe hier wat olie in en bak de gehakte kastanjechampignons samen de knoflook goed aan. Doe dit vervolgens in een bolzeef om uit te lekken en druk later met een lepel het vocht eruit.
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd deze in kleine blokjes.
  • Voor de Glaze doe je de bbqsaus, honing en 1 el Tonyrub #1 in een steelpan, al roerend verwarmen.
  • Bedek de bodem van de springvorm met het bakpapier. Afhankelijk van de lengte van het spek leg je of de gerookte reepjes dakpansgewijs over de rand van de springvorm waarbij de ene helft in de springvorm hangt en de andere helft aan de buitenkant van de springvorm. (deze klappen we later naar binnen om de taart dicht te maken).
  • Nu bedek je bodem door de gerookte spekreepjes wederom dakpansgewijs in een cirkel te leggen. Ongeveer ⅓ van de spekreepjes raken hierbij de binnenkant van de springvorm waardoor je een dubbele laag spek hebt aan de zijkant (dit zorgt voor stevigheid). Je gaat merken dat in het midden het spek opstapelt, snijd wat van sommige spekreepjes af en om dit te voorkomen. Het is ff wat puzzelen voor het beste resultaat.
  • Strijk wat van de Glaze over de spekreepjes op de bodem van de springvorm.
  • Nu gaan we taart vullen!
  • Tip 1: verdeel de paprika, rode ui, champignons alvast in tweeën, zo weet je zeker dat je uitkomt en de vulling goed verdeeld wordt.
  • Tip 2 : gebruik de champignons om de gaatjes op te vullen als soort van voegsel)
  • Tip 3: De eerder afgesneden stukken van de spekreepjes kun je verdelen over de Tonykip, weggooien is natuurlijk zonde.
  • De volgorde: paprika > rode ui > champignons > Tonykip > paprika > rode ui > champignons
  • Sla nu de over de rand hangende spekreepjes naar binnen toe, ook hier gaat het zich wederom wat opstapelen, snijd sommige stukjes gewoon wat korter. Puzzelen voor het beste resultaat.
  • Strijk nu met een kwast de bovenkant in met een beetje Glaze.
  • Zet de taart op de bbq en bak deze tot een kerntemperatuur van 65 graden.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar, om er puree van te maken.
  • Neem de springvorm met taart van de bbq. Giet het (pas op want dit is heel heet) kookvocht voorzichtig op in een bakje/maatbeker oid. (voeg wat van dit smaakvolle vocht toe aan je Glaze wanneer deze wat is ingedikt).
  • Verhoog de temperatuur van je bbq alvast naar ongeveer 200 graden (nog steeds indirecte hitte) de kip is al gaar dus je hoeft nu alleen nog de spek wat te garen en kleuren.
  • Waarschijnlijk is de taart al wat gekrompen maar maak de springvorm voorzichtig los.
  • LET OP! het hete kookvocht kan wat opspatten als de vorm los springt.
  • Leg nu de taart nog even op de bbq, het beste is zonder de springvormbodem, als je dat nou niet aandurft zou dit evt. met bodem en al kunnen. Zo’n taart verplaatsen is even aandacht erbij. je kan een bijv. een grote spatel/pizzaschep gebruiken om de taart voorzichtig te verplaatsen. Smeer de taart nog even in met de Glaze voordat je de bbq weer dicht doet.
  • De spek en Glaze gaan nu karameliseren. Af en toe even spieken of dat de taart niet te hard gaat en te donker wordt. Wanneer de kleur van de taart naar je zin is haal je deze er weer vanaf (houd evt. even warm onder wat aluminiumfolie)
  • Maak van de gekookte aardappelen je beste puree met de lauwwarme melk, klont roomboter en peper en zout. Doe de puree alvast in de spuitzakje met spuitmondje.
  • Het tijd om je verjaardag taart af te maken! Haal deze voorzichtig van de bbq en plaats deze op een serveerschaal/plateau.
  • Spuit nu rozetten van aardappelpuree verdeeld over de taart, of ga lekker los! Het is tenslotte jouw taart 😉 Je kan na het aansnijden van de taart de visite altijd nog voorzien van wat extra “slagroom” wat het plaatje eigenlijk wel compleet maakt vinden wij :). Verdeel de kaarsjes……steek ze aan…….
  • Lang zal ze/hij leven, lang zal ze/hij leven…….! Hoera! Eet RubClubsmakelijk!
  • Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze social media kanalen dan hebben we meteen de mogelijkheid je te feliciteren.

Notities

Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Trefwoord Tonyrub #01