Tony Crazy Crumble

We kunnen dit dessert het beste omschrijven als een combinatie van een warme apple-crumble en Crème Brûlée, een verrukkelijk dessert in de categorie comfort food. Helemaal niet crazy, gewoon verschrikkelijk lekker!
Bereidingstijd 2 uur
Gang Nagerecht
Keuken BBQ
Porties 4

Equipment

  • Je favoriete bbq met setup indirect grillen.
  • Je favoriete houtskool.
  • Kernthermometer
  • Skillet / Ovenschaal
  • Steelpan
  • Mengkom.
  • Crème brûlée brander

Ingrediënten
  

  • 4 grote appels elstar, goudreinet, jonagold
  • 1 tl Kaneel
  • 1 tl Tonyrub 01
  • 1 tl Suiker
  • Aanrader: Handje in Mates Gold Rum gewelde rozijnen. (of andere rum)
  • Crumble:
  • 200 gram Roomboter ongezouten
  • 200 gram Bloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • Mespuntje zout
  • Vanille Custard:
  • 500 ml Volle melk
  • 1 Vanillestokje
  • 1/2 Citroen (alleen zeste/schil)
  • 4 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 el Maizena
  • Garneren:
  • Fijne kristalsuiker

Instructies
 

  • Aan de slag!
  • Steek de bbq aan met de setup indirect hitte 200 graden.
  • Voor de vulling: schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes, doe deze in een kom en strooi hierover de Tonyrub 01, suiker en kaneel (of naar smaak). Ook de gewelde rum https://www.drinkwithmates.com/ rozijnen zouden er nu bij mogen. Hussel alles goed door.
  • Voor de crumble: meng de roomboter, bloem, suiker en een mespuntje zout en kneed het tot een kruimelig deeg. Met het recept kun je variëren, vervang bijvoorbeeld van de bloem 50 gram door havermout of fijn gehakte noten.
  • Verdeel de appel en vervolgens het kruimeldeeg over een ingevette skillet of ovenschaal of vier kleine ovenschaaltjes, strooi er nog wat suiker over voor een gekarameliseerd laagje en plaats op het grillrooster voor een half uur op 200 graden gaar. Check na 20 minuten even of het kruimeldeeg niet te donker wordt, in dat geval kun je de skillet even afdekken met aluminiumfolie.
  • Voor de vanille custard breng in een steelpan de volle melk, citroen zeste, merg van vanille en de peul, tegen de kook aan. Neem daarna de steelpan van de grill/vuur. Klop de eierdooiers, suiker en maizena tot een egale massa die wat lichter is dan in het begin en een mooie stevige punt vormt als je je garde omhoog trekt. Voeg op de laagste stand van je mixer of met een garde het warme melk mengsel geleidelijk aan het eidooier mengsel toe.
  • Giet het geheel terug in de steelpan en klop op een middelhoog vuur circa 6 minuten / 75-80 graden. tot de custard zo dik is dat deze aan de achterkant van een lepel blijft plakken en je met je vinger hier een streep in kan trekken.
  • Schep in een kom/of mok een paar lepels appel-crumble, hierop een paar lepels vanille custard. Strooi een dun laagje suiker over de custard en karameliseer met de brander. Enjoy!
  • Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!

Notities

Bereidingstijd:
Lastig in te schatten, de een is sneller dan de ander. Trek hier gewoon lekker een uurtje voor uit (dit is incl. baktijd) doe het vooral lekker op je gemak!
Variatietip:
Kies voor ander fruit, peer is bijvoorbeeld ook erg lekker!
Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Trefwoord Tonyrub #01