
TonyToinkballs
Moinkballs maar dan TRC style
Equipment
- Je favoriete bbq met setup indirect grillen.
- Je favoriete houtskool.
- Kersen rookhout snippers.
- Kernthermometer
- serveer schaal/plateau
- Steelpan
- Kwastje
- Kom
- Optioneel: Voor een verrassende presentatie is een houten serveerplank met ingeboorde gaatjes, waar de lollystokjes inpassen, echt een aanrader!
Ingrediënten
Boodschappenlijst: (voor 21 Toinkballs van 25 gram per stuk)
Poelier :
- 500 gram Kippengehakt
Slager :
- 11 Gerookte lange rechte spekreepjes gebruik een half reepje per Toinkball
Kruidenier:
- 200 gram Pure chocolade 75% cacao gehalte
- 4 el Fijne paneermeel
- 100 ml Bbq saus honey flavour
- 1 el Balsamico azijn
- 1 el Aardbeienjam zonder stukjes
- 1 el Grove zeezout ter garnering
- 21 Lollystokjes verkrijgbaar bij de betere bekende groothandels
- 21 Cocktailprikkers
Rub:
- 6 el Tonyrub #1
Instructies
Aan de slag!
- Steek de bbq aan. Setup voor indirecte hitte 100 – 110 graden.
- Zet de kersen rookhout snippers in wat water om te weken.
- Meng in een kom het kippengehakt met de paneermeel en 3 el Tonyrub #1
- Maak met behulp van een weegschaal balletjes van 25 gram (wij halen 17 stuks uit een recept)
- Snijd de gerookte spekreepjes over de breedte doormidden en wikkel om elk balletje een half stukje van het spekreepje, prik vast met een cocktailprikkertje.
- Strooi over de Toinkballs 1,5 el Tonyrub#1
- Giet het rookhout goed af en voeg toe aan de hete kolen/briketten en leg de Toinkballs op het rooster. (100 – 110 graden indirect tot een kerntemperatuur van 60 graden)
- Maak nu de Glaze: Doe de bbq saus, balsamicoazijn, aardbeienjam en 1,5 el Tonyrub#1 in een steelpan en verwarm dit al roerend, niet laten koken.
- Neem de Toinkballs van het rooster wanneer deze een kerntemperatuur bereiken van 60 graden.
- Verhoog nu de temperatuur tot +/- 180 graden.
- Bestrijk de Toinkballs met de Glaze (evt. met een kwastje).
- Leg de Toinkballs terug op het rooster wanneer de bbq op temperatuur is. De glaze en spek gaan nu langzaam karameliseren,breng de kerntemperatuur naar 73 graden en houd de Toinkballs nu goed in de gaten. Haal de Toinkballs eraf wanneer deze mooi gekleurd en licht krokant zijn.
- Laat ondertussen de pure chocolade smelten, bij voorkeur au bain marie.
- Tip: Laat de chocolade niet te heet worden waardoor deze te dun wordt.
- Verwijder de cocktailprikkers uit de Toinkballs en gebruik dezelfde gaatjes om de lollystokjes in te steken.
- Dip nu de bovenkant van de Toinkball (op lollystok) in de gesmolten chocolade.
- Garneer de Toinkballs met een beetje grove zeezout! Enjoy!
- Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze socialmedia kanalen!
Notities
Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.