TRC BeeHave Witlof
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof of vertaald naar het Engels, chicory. Omwikkeld met gerookte spek, BeeHave 04 en een heerlijke glaze, zo maak je natuurlijk straatstenen nog lekker maar met witlof gaat het ook perfect!
Equipment
- Je favoriete bbq met de setup indirect grillen.
- Je favoriete houtskool.
- Satéprikker.
- Kwastje
- Steelpan
- Cocktailprikkers.
- Grote serveerschaal/ plank.
Ingrediënten
- 8 Stronken witlof buitenste 2 bladeren verwijderd
- 300 gram Gerookte rechte spekrepen 3-4 repen per stronk
- ¼ Bosje verse peterselie fijngehakt
- Glaze:
- 150 ml Bbq saus wij hebben die van Thomas Koppens gebruikt
- Scheutje appelsap
- 10 gram Bruine suiker
- 1 tl BeeHave rub 04
- Serveer met:
- Gekookte aardappelen / Gebakken aardappelen
- Jus met gebakken kastanjechampignons / Kaas saus / Bearnaise saus
Instructies
- Aan de slag!
- Steek de bbq aan met de setup indirecte hitte op 140 – 150 graden.
- Strooi een beetje BeeHave rub 04 over de stronken witlof en wrijf wat in.
- Wikkel nu iedere stronk witlof strak in met 3-4 spekrepen.
- TIP: het puntje van de uiteinde van de witlof mag nog net iets uitsteken waardoor de stoom er nog uit kan.
- TIP: Je kan het spek nog vastprikken met een cocktailprikker eventueel.
- Strooi over alle met spek ingerolde witlof stronken nog een beetje BeeHave rub 04.
- Plaats de Witlof nu op het grillrooster van de bbq voor ongeveer 30 – 40 minuten.
- In tussentijd kun je je aardappelen en saus naar keuze bereiden.
- Controleer met een satéprikker de gaarheid, wanneer je weinig weerstand voelt bij het prikken is de witlof gaar. Neem nu de witlof van het grillrooster en zet even apart.
- Verhoog nu de temperatuur van de bbq naar 250 graden.
- Verwarm al roerend in een steelpan alle ingrediënten voor de glaze. Wanneer deze heet is bestrijk je de witlof hiermee met behulp van een kwastje.
- Wanneer de bbq op temperatuur plaats je de witlof of het grillrooster voor een paar minuten. Wanneer de glaze mooi gekarameliseerd is zijn de klaar.
- Serveer de stronken witlof in een cirkel. Gebruik de cocktailprikker om de begin en uiteinde aan elkaar te prikken zodat de witlof niet van elkaar afrolt. Schep in het midden de gekookte/gebakken aardappelen en saus naar keuze. Enjoy!
- Wij en de rest van TRC zijn erg benieuwd naar het resultaat van jouw creatie, post het op onze social media kanalen!
Notities
Variatietip:
Varieer eens in rub, onze Tonyrub 01 combineert ook erg goed met spek en witlof! Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.
Varieer eens in rub, onze Tonyrub 01 combineert ook erg goed met spek en witlof! Dit recept is onder voorbehoud, bereidingstijden kunnen afwijken door gebruik van andere apparatuur of gekozen ingrediënten.